Quidditch

I de berömda böckerna om Harry Potter beskrev J.K Rowling den fiktiva trollerisporten Quidditch som den populäraste sporten inom trollkarlsvärlden. I Quidditch möts två lag med vardera 7 spelare, som alla flyger runt på kvastkäppar. De olika spelarna har väldigt skilda uppdrag:

shutterstock_303911687En spelare, Väktaren, agerar målvakt framför de tre cirkelformade målen på var sida spelplanen.

Tre spelare som kallas Jagare ska försöka få den boll som kallas ”Klonken” genom någon av målringarna. Varje mål ger 10 poäng till laget.

Under tiden försöker de två vildsinta svarta bollarna ”Dunkarna” att träffa och slå ner spelarna från sina kvastar. Två Slagmän kämpar därför för att styra Dunkarna bort från det egna lagets spelare och mot motståndarlaget. Bollarnas hårda attacker möts av deras slagträn.

Spelet slutar när Sökaren får tag i den lilla boll som kallas Den gyllene kvicken. Det är en golfbollsstor, gyllene boll med vingar som är lika snabb som den är svår att se. Infångandet ger laget 150 poäng och är därmed oftast avgörande för matchen. En match kan därför vara hur lång eller kort som helst.

I böckerna spelar Harry Potter ofta framgångsrikt som skicklig Sökare, även om han hårt motarbetas av alla omständigheter som omger honom.