Quodpot i verkliga livet

shutterstock_113725645

Quodpot är inte lika populärt som sin förälder-sport Quidditch men spelas ändå av många i USA där dess popularitet växer. I verkligheten gäller även där tvålags-upplägget med elva spelare i varje lag.

Quoden i spelet exploderar inte men tas ur spel efter ett tag och den sista spelare att röra vid den blir då utvisad. När en spelare blir utvisad tas Quodden tillbaka till mittpunkten där man får börja om jakten igen. Man jagar fortfarande efter att få tag i ”pottan” för att vinna spelet. Den stora skillnaden mellan det fiktiva Quod och det verkliga spelet är just hur man ersatt det magiska aspekterna för att kunna genomföra spelet i verkligheten. Det är inte tillåtet med någon fysisk kontakt under spelets gång förutom inom målcirkeln. Det får vara en försvarare på spelaren som har Quodden för tillfället, men försvararen måste hålla sig på en armlängds avstånd från spelaren ifråga. Det är inte tillåtet att tacklas eller liknande i det läget. Men utanför målcirkeln är det okej att tacklas, ta ur bollen och försvara med armarna för att förhindra att andra spelare ska få tag i Quodden.

Om en passning mellan två spelare misslyckas är Quodden motståndarlagets. Det finns olika regler och riktlinjer i olika delar av världen där sporten spelas, vilket gör att det är nödvändigt att kolla upp dem innan man börjar spela.