David Vamplew – pokerns Harry Potter

LAPT-Peru-2015-8714

David Vamplew är en pokerspelare från Skottland, han har kallats pokerns Harry Potter och det kanske inte bara har att göra med hans utseende, han verkar ju helt klart kunna förvandla kort till pengar.

I sina yngre dar, innan han började med poker, så skulle Vamplews liv likna många andra tonåringar i Skottland, när han gick i high school (som är den avslutande obligatoriska skolgången i Skottland där eleverna är mellan 14 och 18 år) hade han ett jobb där han delade ut tidningar, han hade även jobbat som badvakt och jobbade även på ett snabbköp även när han börjat på universitetet.

Vamplew lärde sig spela poker i skolan och fastnade snabbt för det, men det var faktiskt först vid universitetet som detta hände. Han studerade mattematik vid Edinburgh University och alla som är bekant med professionell poker är säkert redan medveten om att statistik och sannolikhet är två ganska praktiska ämnen för pokerspelare. Efter han tagit sin examen i mattematik visste han inte riktigt vad han ville göra i livet så han bestämde sig för att ge poker en chans.

Det tog inte lång tid efter Vamplew hade blivit introducerad till poker förrän han började få stora framgångar inom sporten. Året var 2010 och eventet European Poker Tour i London som arrangeras av pokerjätten PokerStars. Det var en av Vamplews första stora liveturneringar och han gick och vann alltihop, vilket betydde en summa motsvarande 9,5 miljoner svenska kronor, något som tagit betydligt längre tid att få ihop för många andra professionella pokerspelare.

Redan för två år sedan hade Vamplew spelat ihop motsvarande 19,5 miljoner svenska kronor bara från liveturneringar och enligt tidningen Scottish Express, hade han vid den tiden även spelat ihop motsvarande 26 miljoner svenska kronor genom att spela poker på nätet.

I en intervju han gav åt den ovannämnda tidningen sa han att det mesta han spenderat på något efter pengarna började rulla in var sin lägenhet. I den hade han inrett ett rum specifikt för att spela online poker i. Han förklarade att han normalt sett spelade omkring 10 timmar i sträck, men om han var med i en turnering spelade han naturligtvis så länge som det krävdes. Det längste han spelat i sträck innan han gav intervjun var 14 timmar i sträck, han menade att så länge man vinner vill man ju fortsätta spela. Precis som många andra som spelar poker på nätet föredrar han att spela vid flera bord samtidigt, det är inte ovanligt att han spelar på så många som 12 bord samtidigt, något som helt klart kräver en del träning.

I ett uttalande kring sin livsstil och framgångar sade Vamplew att det kunde vara en rätt så nattlig existens. Han spelar ofta till midnatt och många gånger förbi det och fram till klockan två, oftast fem dagar i veckan, så har pekar på att han fortfarande arbetar för sin inkomst, till skillnad från vad många ibland verkar kunna tro. Ju mer framgångar han har en dag desto senare stannar han uppe, men han säger att trötthet inte riktigt är något han behöver tänka på för om han slutar sent så betyder det stora pengar, så det finns tillräckligt med motivation.

Tack vare sina vinster har Vamplew blivit Skottlands mest framgångsrike spelare genom tiderna och han lever fortfarande sparsamt och är försiktig med hur han spenderar sina pengar i allmänhet. Anledningen till detta är något han är väldigt medveten om, han menar att eftersom han nu lever som pokerspelare måste man tänka på utgifter när man planerar framtiden eftersom man egentligen inte har någon garanterad inkomst. Han säger att han inte spenderat pengar på några vräkiga saker som ”någon löjlig bil” och han han uppenbarligen klarar sig utan det.

I nuläget har Vamplew tjänat 3 478 972 dollar i officiella turneringar. 987 012 dollar av detta kommer från 15 World Series of Poker event där han dessutom tagit sig till sista bordet i tre av dem. I European Poker Tour har han tjänat 1 559 516 dollar, det är från 9 event där en av dem var hans storvinst 2010.