Quodpot

Förutom Quidditchen har Harry Potter-världen efterlämnat ännu en fiktiv sport som blivit verklighet. Quodpot är en variant av Quidditch som är väldigt populär i USA och bland en minoritet i Europa. Det unika med Quodpot är att det tvärtemot Quidditchen aldrig nämns i böckerna om Harry Potter, utan den förekommer i faktaboken ”Quidditch genom tiderna” som Potter-författaren Rowling skrev som en faktabok om sporterna i

shutterstock_187338260

Harry Potters värld. I Quodpot är det elva personer i varje lag och de kastar en Qoud mellan sig – en typ av klonk som exploderar efter ett tag – för att slutligen få tag i ”pottan” som finns i änden av planen innan den också exploderar. Om Quodden hålls av en spelare när den exploderar blir spelaren ifråga utvisas. När Quodden däremot hamnar i ”pottan” får laget som fick den att hamna där ett poäng och därefter skickas en ny Quod ut på planen.

Sporten kom till under 1700-talet och skapades av en man vid Abraham Peasegood. Abraham reste till i Amerika i syfte att grunda ett nytt Quidditchlag där, men under resans gång sägs hans trollstav ha kommit i kontakt med en dunkare. Abraham kastade sedan dunkaren som exploderade i ansiktet på honom och när flera andra bollar gjorde detsamma struntade han i att grunda ett Quidditch-lag och grundade istället en ny sport.